Wintertijd: zet alle klokken weer gelijk!

In de nacht van zondag 28 oktober gaat de Wintertijd in. Om 2.00 uur verzetten we met z’n allen de klok een uur TERUG. Zorg er dus voor dat je alle klokken in huis direct op de juiste tijd zet, zodat je maandagochtend op tijd op je werk verschijnt!

Wat is de Wintertijd?

Iedere laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Het einde van de zomertijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts, achteruit dus. Dit jaar gaat de wintertijd in op 28 oktober 2018; daarmee eindigt de 31 weken durende zomertijd die op zondag 25 maart begon.

En goed om te weten: de wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten. Die zomertijd is om te voorkomen dat het in het holst van de nacht al licht wordt.

Voordelen zomer-/wintertijd

  • Langer licht: Het meest voor de hand liggende voordeel van de zomertijd is dat het door de zomertijd ’s avonds langer licht blijft.
  • Minder stroomverbruik: Huishoudens zouden daardoor ’s avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is. Het Europarlement trekt dit voordeel in twijfel; de beoogde energiebesparing zou helemaal niet worden bereikt.

Nadelen zomer-/wintertijd

  • Slecht voor onze gezondheid: Door het steeds veranderen van een zomertijd naar een wintertijd en omgekeerd, wordt het bioritme van mensen op de proef gesteld.
  • Slaapproblemen: De instelling van het winteruur kan veroorzaken dat mensen een verstoord slaapritme ontwikkelen.
  • Praktisch ongemak en vergissingen: Mensen zijn maar mensen en vergeten vaak dingen; ze zullen dus ook wel eens vergeten om op het juiste moment naar de wintertijd of naar de zomertijd over te schakelen.