Joanna

Mijn verhaal

Mijn naam is Joanna en momenteel ben ik de enige vrouw in mijn team die werkt in het sorteren van bouwafval. Dit is mijn verhaal..

Ik heb meer dan 10 jaar alleen gewoond in Polen, samen met mijn zoon. Eigenlijk heb ik hem praktisch alleen opgevoed. Tegelijkertijd werkte mijn man in Nederland om ons gezin een beter leven te kunnen geven. In 2018, nadat ik mijn zoon had grootgebracht, besloot ik dat het tijd was om onze koffers te pakken en ons bij mijn partner te voegen.

Mijn aankomst in Nederland zorgde voor veel opschudding. Mijn man hoorde van veel verschillende kanten nare dingen die over mij verteld werden. Mijn collega’s maakten weddenschappen over hoe lang ik het zou volhouden op het werk en na hoeveel dagen ik mijn baan zou opzeggen. Ze kenden me niet en ze wisten niet dat ik nooit zou opgeven. Vier jaar later, met veel nieuwe ervaringen en sterker dan ooit, ben ik er nog steeds!

Als vrouw zijnde kreeg ik in het begin de lichtere werkzaamheden toegewezen zoals papier sorteren. Na twee dagen vroeg ik om een andere functie waar wat meer actie in zou zitten. Dat maakt dat ik momenteel werkzaam ben als operator. Dit houdt in dat ik onder andere verantwoordelijk ben voor het bedienen en controleren van de sorteerlijn. Het komt voor dat ik meer werk alleen verricht dan drie mannen tegelijk. Vrouwen schijnen toch beter te zijn in multitasken. Terwijl ik bouwafval scheid, houd ik tegelijkertijd 10 monitoren in de gaten. Wanneer ik merk dat er zich een probleem voordoet op een sorteerlijn, zoals bijvoorbeeld een verstopping, moet ik snel reageren om het op te lossen.

In de recyclingbranche wordt gezegd dat wie in deze branche begint met werken en het ‘virus’ oploopt, nooit meer weggaat. Zo is het ook precies bij mij. Het sorteren van bouwafval zou slechts voor even zijn en nu ben ik alweer vier jaar onderweg. Tussendoor ben ik een keer weggegaan. Ik besloot een andere baan te proberen maar na twee dagen belde ik Groene Hart Service en vroeg of ik alsjeblieft terug kon komen. Het kantoorpersoneel toonde direct veel begrip in deze situatie. De openheid van Groene Hart Service naar andere mensen is uniek en ongekend. Sinds deze periode kijk ik alleen nog maar vooruit.

Wat zijn mijn toekomstplannen? Sinds ik herenigd ben met mijn man, ligt Nederland met de dag dichter bij mijn hart. Ik kan eerlijk zeggen dat Nederland nu mijn thuis is. Hier ligt onze toekomst. Ik hoop dat mijn recycling avontuur nog lang mag duren.