Andrii

Mijn verhaal

Mijn naam is Andrew en dit is mijn verhaal..

Toen ik ’s ochtends rond 07:00 uur wakker werd, waren mijn vrouw en kinderen zich aan het klaarmaken om naar school te gaan. In de gewoonlijke ochtendhectiek zetten wij het nieuws op de televisie aan en we waren verbijsterd over wat we toen zagen. Desondanks ging mijn vrouw door met het aankleden van de kinderen. Ik vertelde haar meteen dat we nergens heen gingen. Mijn vrienden belden en zeiden dat er ’s nachts een raket over ons heen vloog en dat er een rookpilaar bij het vliegtuig te zien was. Alle scholen waren gesloten, de oorlog was begonnen.

Mijn vrouw was tien dagen geleden bevallen van ons zoontje en was nog aan het bijkomen. Zonder na te denken pakten we onze spullen en op 25 februari vertrokken we naar Nederland, waar de zus van mijn vrouw ook woont. Het was een zware reis. Het kostte ons drie dagen om de grens van Oekraïne over te steken. Buiten vroor het, er was een enorme verkeersopstopping en we reden heel langzaam. We hadden bijna geen eten meer, maar wij hebben het geluk gehad dat vrijwilligers bij de auto’s langskwamen om ons een sandwich aan te bieden. Ik heb gelukkig kunnen regelen dat mijn vrouw en ons net geboren zoontje bij haar konden slapen. Wij wisten niet wat ons te wachten stond en dit maakte het ontzettend eng. Het belangrijkste was om onze familie bij elkaar te houden!

Toen we in Nederland aankwamen, gingen we eerst naar de gemeente. Hier kregen we tijdelijk onderdak bij andere gezinnen. Later werden we in een dorp in de buurt van Utrecht geplaatst. Hier wonen we nu nog steeds. Toen we eenmaal woonruimte hadden, ging ik op zoek naar werk om voor mijn gezin te kunnen zorgen. In Oekraïne werkte ik bij expeditiebedrijven in de meubelbranche. Ik ben een harde werker. Door een gelukkig toeval raadde een goede vriend van mij aan om contact op te nemen met GHS. Het Oekraïense team zorgde voor werk, gaf mij werkkleding en zo begon ik aan mijn nieuwe baan in de groenvoorziening. GHS ontfermt zich over hun medewerkers en bood mij een opleiding aan. Ik spreek de Engelse taal en oefen het voortdurend met mijn collega’s. Ik heb voor de opleiding Elektricien gekozen en hoop binnenkort mijn nieuwe certificaat te kunnen toepassen. Op dit moment heb ik een goede baan in de groenvoorziening en heb een goede band met mijn collega’s. We helpen en steunen elkaar altijd.