‘Eigenlijk zou ieder bedrijf BBL-leerlingen in dienst moeten hebben’

Jan van Middelkoop, afdelingsmanager bij CNSTRCT, werkt al sinds 2020 samen met Groene Hart Service. We gingen met hem in gesprek en vroegen hem wat BBL-leerlingen voor hem betekenen.

Als bedrijf zijn wij altijd op zoek naar gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers, maar het is in de bouw best een uitdaging om goede werknemers te vinden. Groene Hart Service ging met ons in gesprek en bood ons aan om eens na te denken over het inzetten van BBL-leerlingen. Dat vonden we een perfect idee, onze interesse was gewekt. Het gehele proces van werving tot selectie werd opgepakt door GHS. Dit scheelde ons veel tijd en kort daarna heeft GHS een topmatch kunnen maken met onze BBL-leerling, die bij ons zijn opleiding tot Timmerman volgt. GHS heeft hierin goed gehandeld en bemiddeld. BBL-leerlingen combineren het werk met leren. De leerlingen werken en gaan daarnaast één of twee dagen per week naar school. Hierdoor kunnen ze in de praktijkervaring opdoen en tegelijkertijd een diploma halen.

Voordelen


Het inzetten van BBL-leerlingen heeft veel voordelen. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om kosten te besparen, maar ook om te investeren in de toekomst van ons bedrijf. Door te zorgen voor goede begeleiding en opleiding van BBL-leerlingen, kun je als bedrijf medewerkers aan je binden die een waardevolle bijdragen kunnen leveren aan het bedrijf. BBL-leerlingen zien wij direct vanaf het begin als eigen personeel. De BBL-leerling is gekoppeld aan een vakman of leermeester waarvan hij alle kneepjes van het vak kan leren.

Investeren in de toekomst


Door te investeren in BBL-leerlingen, investeer je in de toekomst van het bedrijf. Je leidt namelijk zelf medewerkers op die passen bij de bedrijfscultuur en die al bekend zijn met de werkwijze van het bedrijf. Hierdoor kun je de medewerkers op termijn inzetten als volwaardige medewerkers. Ons team reageert er ook goed op. Soms heb je iets meer geduld nodig met een leerling, maar als er toekomst in zit, dan geeft dit helemaal niets.

Wij zijn een leerbedrijf en vinden het net als GHS belangrijk dat we mensen de kans bieden om een BBL-traject te starten. Ik moet eerlijk zeggen dat wij nooit problemen of uitdagingen hebben gehad met onze leerling. We zijn aan elkaar gewend, we vinden het leuk om er tijd in te steken en om hem ons mooie vak te leren.

Hoe staan we er over tien jaar voor?


De jongere generatie is onze toekomst. We moeten investeren in opleidingen. Als we dit niet met elkaar doen, hoe staan we er dan over tien jaar voor? Eigenlijk vind ik dat ieder bedrijf het zou moeten doen. Je biedt de mogelijkheid om een nieuwe generatie de kneepjes van het vak te leren. Deze generatie hebben we hard nodig in de toekomst. Het is lastig om zelf BBL-leerlingen te vinden en daarom zijn we blij dat GHS ons hier een uitkomst in geboden heeft!
Jan van Middelkoop - afdelingsmanager CNSTRCT