Wat doet GHS om de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te vergroten?
Groene Hart Service (GHS) zet zich in voor de duurzame inzetbaarheid van flexkrachten. Als uitzendbureau dat actief is in vele branches zoals de bouw, groenvoorziening, recycling, GWW, techniek en logistiek, heeft GHS te maken met veel fysiek en uitvoerend werk. Dit maakt duurzame inzetbaarheid van groot belang voor de organisatie en medewerkers.
Jeroen Dalhuisen, operationeel manager bij GHS, vertelt erover.
“Door middel van een project in samenwerking met de NBBU hebben we de afgelopen jaren gekeken naar hoe wij kunnen bevorderen dat medewerkers gedurende hun loopbaan op een prettige manier aan het werk zijn en blijven. Resultaten van dit project hebben we geïntegreerd in onze organisatie.
Jaarlijks doen wij een onderzoek naar de tevredenheid van onze medewerkers om te kijken wat er speelt bij hen en waar hun wensen en behoeftes liggen. De richting van ons HR-beleid passen we aan, op basis van de resultaten van dit onderzoek. Wij combineren dit ook met de adviezen en interventies die worden aangeboden door Stichting DOORZAAM.”
Cursus Fysieke Belasting
“Wij vinden het belangrijk om medewerkers die fysiek zwaar werk verrichten, bijvoorbeeld in de bouw, GWW, maar ook in de groensector, fit en gezond te houden. Nu en in de toekomst. Wij bieden hen twee maal per jaar kosteloos een cursus Fysieke Belasting aan. Daarmee creëren wij bewustzijn, zodat zij tilwerk, graafwerk of andere belastende werkzaamheden op de juiste manier doen. Het is een praktische cursus, die hen informeert hoe zij op een goede manier met hun gezondheid omgaan tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.”
Duurzame inzetbaarheid in de toekomst
“Dit voorjaar zijn wij gestart met ‘Alles-in-1-voor-uitzendkrachten’, een project van Stichting DOORZAAM. Onder persoonlijke begeleiding van een coach onderzoeken een aantal van onze medewerkers wat de uitdagingen zijn met betrekking tot de duurzame inzetbaarheid voor nu en de toekomst.
Het is belangrijk om regelmatig in kaart te brengen waar je op dit moment staat in je loopbaan en waar je de komende jaren naar toe wilt groeien. Deze groei en ontwikkeling zijn ook onderdeel van onze focuspunten tijdens inschrijvings- en functioneringsgesprekken met onze medewerkers. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht kun je, samen met GHS, gaan bepalen welke stappen er nodig zijn om daar te komen.
Een voorbeeld van een medewerker die aan het ‘Alles-in-1-voor-uitzendkrachten’ project heeft deelgenomen is een bouwvakhulp, die al jaren werkzaam is op diverse bouwprojecten. Deze medewerker gaat middels dit project een opleiding tot timmerman volgen en wordt bij zijn huidige opdrachtgever begeleid door de uitvoerder om de kneepjes van het vak te leren. Zo kan hij breder ingezet worden in de bouwsector en is zijn kans op werk op de langere termijn groot.
Een ander voorbeeld is een medewerker die zonder ervaring in de groensector bij ons kwam werken. Aan het einde van het groenseizoen was er bij de opdrachtgever geen werk voor hem gedurende de wintermaanden. In overleg met de Duurzame Inzetbaarheidscoach is er gekeken naar een passende opleiding. Hij zit nu in een traject waarin hij opgeleid wordt tot allround groenmedewerker waardoor hij breder inzetbaar is.”
Fit op je werk
“Wie zich fit voelt, plukt daar zowel privé als op het werk de vruchten van. Omdat beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl is, stimuleren wij sportende medewerkers. Daarom bieden wij bij GHS medewerkers vanaf dag één een collectiviteitskorting voor het sporten bij één van 1200 aangesloten locaties door heel Nederland.
Stimulerend
Het bezig zijn met duurzame inzetbaarheid ervaren wij als heel nuttig en stimulerend. Onze intercedenten worden momenteel in samenwerking met Stichting DOORZAAM opgeleid tot Specialist DI (Duurzame Inzetbaarheid). Daarmee hopen we onze medewerkers vanaf de eerste werkdag zo goed mogelijk te adviseren en begeleiden, zodat gezond en fit werken de standaard wordt.”
Bron: FlexNieuws
Publicatie datum: 17 oktober 2019