Ontvang je op dit moment een WW-uitkering, maar kun je via Groene Hart Service aan het werk?

Er zijn een aantal zaken in de wet vastgelegd om ervoor te zorgen dat jouw inkomen er niet op achteruit gaat wanneer je aan het werk gaat. Zo haal je er altijd voordeel uit, wanneer je ondanks je uitkering toch weer aan het werk gaat. We zullen je uitleggen hoe het zit.


Werken na een WW-uitkering
Als je na een half jaar WW-uitkering nog steeds werkloos bent, dan wordt er van je verwacht dat je ieder soort werk aanneemt. Ook wanneer dit onder je niveau is, tegen een lager salaris dan je gewend bent, of met een langere reistijd. Om je tegemoet te komen vult het UWV met een WW-uitkering je salaris aan, wanneer je nieuwe salaris lager is dan de WW-uitkering die je ontvangt.

Wanneer je minder gaat verdienen dan je huidige WW-uitkering
Wanneer je minder gaat verdienen dan 87,5% van het WW-maandloon (je oude salaris waarop de WW-uitkering is gebaseerd), dan vult het UWV je maandsalaris aan met een gedeelte WW-uitkering.
Het nieuwe maandsalaris dat je ontvangt van je werkgever wordt in de berekening afgetrokken van je oude maandsalaris (van vóór je WW-uitkering). Over het verschil keert het UWV 70 % van het maandloon uit, bovenop je nieuwe maandsalaris.
Op deze manier verdien je altijd meer dan wanneer je niet aan het werk gaat.

Word je toch opnieuw werkloos nadat je een baan hebt gevonden?
Ontving je vóór je baan een WW-uitkering? Dan baseert het UWV je uitkering op je laatst verdiende loon. Neem je werk aan dat minder betaalt? Dan ga je er niet op achteruit als je binnen 1 jaar opnieuw werkloos wordt. De dagloongarantie compenseert een lagere WW-uitkering na een minder goed betaalde baan.
Om je te stimuleren toch te gaan werken na een WW-uitkering, blijft je (oude) hogere inkomen de basis voor je WW als je binnen een jaar weer werkloos wordt.
Zo val je dus na een nieuwe (minder goed betaalde) baan niet terug in je inkomen/ WW-uitkering, wanneer je binnen een jaar je baan verliest.

Meer informatie
Zoals je leest is het altijd in je voordeel om weer te gaan werken na een WW-uitkering. Bovendien doe je er nieuwe contacten op en nieuwe ervaringen, je weet nooit waar dat je brengt. Groene Hart Service verwelkomt je graag als nieuwe kracht!
Meer informatie over voorwaarden, rechten en plichten kun je vinden bij het UWV. Je kunt ook contact met ons opnemen, dan kunnen we samen kijken welke situatie op jou van toepassing is.

Bron: UWV

Publicatie datum: 12 november 2018