Afvalsorteerproces Renewi draaiend dankzij flexwerkers Groene Hart Service

Met ruim 200 vestigingen is Renewi de grootste afvalverwerker in Nederland. Van de 14 miljoen ton afval die Renewi jaarlijks verwerkt, wordt bovendien 89% gerecycled of gebruikt voor energieherwinning.

Bij de verwerking en recycling van het afval komen vele sorteerprocessen kijken, waar ook de flexwerkers van Groene Hart Service een rol in spelen. Landelijk zijn zij bij vele Renewi vestigingen actief, zo ook bij Renewi (voorheen Klok Containers B.V.) in Rotterdam.

Erik de Jong, Operationeel Manager bij Renewi, werkt al sinds 2002 met Groene Hart Service samen. Een fijne band kunnen we wel zeggen. Erik vertelt meer over hoe Groene Hart Service de belangrijke sorteerprocessen in de organisatie draaiend houdt.

“Het grote voordeel dat wij hebben van het werken met uitzendbureau Groene Hart Service is dat zij veel weten van de recyclingbranche. Zij weten wat het werk in onze organisatie inhoudt, leggen dit ook goed uit aan hun uitzendkrachten, voordat ze bij ons aan het werk gaan. Dat verhoogt de kwaliteit en de tevredenheid! Ze hebben een topteam aan intercedenten op kantoor, die regelen het echt goed voor ons!”

Kennis en ervaring
“Mark (van der Grijp, teamleider van het team dat Poolse arbeidsmigranten levert aan Renewi, red.) heeft bijvoorbeeld zelf ook mijn werk gedaan, ploegen jongens aangestuurd. Dus hij weet hoe het is en waar de jongens aan moeten voldoen. Zijn team weet af van de recentste regelgeving en handelt daar ook naar. Ze zijn altijd bereikbaar en bovendien eerlijk in hun beloftes. Wanneer wij vragen om extra jongens, dan zetten ze alles op alles. Geen loze beloftes, maar ze komen uiteindelijk wel altijd met de juiste mensen aan.”

Poolse arbeidsmigranten
Groene Hart Service werkt al jaren met Poolse arbeidsmigranten. Via ons eigen wervingskantoor in Polen werken deze arbeidsmigranten vaak langere tijd in Nederland. “De kwaliteit van de jongens die ze leveren is heel goed. Ik heb met verschillende nationaliteiten gewerkt, maar de Poolse jongens zijn gewoon harde werkers! Ze zien er netjes uit, komen in nette werkkleding van Groene Hart Service, ze zijn enthousiast en willen echt werken. Ze hebben bovendien ervaring in het werk dat wij doen. Sorteerwerk lijkt misschien simpel werk, maar het is gevaarlijk en echt goed opletten. Die alertheid hebben wij nodig!”, vertelt Erik.

“De taal is soms een lastige drempel, maar we hebben vaak een paar voormannen aan het werk die wel Engels of Nederlands spreken. Zij vertalen het dan voor de rest van de ploeg en sturen ze aan. Zo werkt het echt super! We hebben een aantal hele goede jongens lopen die soms al jaren bij ons werken. Daar heb je gewoon een goede band mee.”

Betrokkenheid
De kennis van de recyclingbranche is waar Groene Hart Service voor staat bij haar klanten. Servicegericht en betrokken zijn twee van de belangrijkste speerpunten. Erik bevestigt dat: “Het is fijn dat ze meedenken. We hebben nu bijvoorbeeld in Rotterdam 2 ploegen van 6 man aan het werk. Zij denken er dan over na dat, ondanks dat het soms moeilijk aan voldoende mensen komen is, de ochtenddienst altijd 100% compleet is zodat ze voor de middagdienst eventueel nog kunnen verder zoeken. Dat is heel belangrijk voor ons, want wanneer we ’s ochtends een tekort zouden hebben, kunnen we niet starten.”

“Ik zou Groene Hart Service zeker aanbevelen aan anderen. Ik ben zelf ook een aantal keer gewisseld van vestiging, destijds nog de verschillende bedrijven die nu zijn opgegaan in Renewi. En daar heb ik toen ook gepleit voor het werken met Groene Hart Service. Dat is uiteindelijk ook gebeurd en daar ben ik ontzettend blij mee. Zij doen hun best om voor elkaar te krijgen wat wij graag willen. Ze doen geen loze beloftes, maar keihard hun best!” Publicatie datum: 18 januari 2021