Maak kennis met Klaudia Lazicka (22), recruiter bij Groene Hart Service

Klaudia is recruiter bij uitzendbureau Groene Hart ServiceWat houdt jouw functie als recruiter bij Groene Hart Service in?
“In mijn functie als recruiter help ik werkzoekenden, arbeidsmigranten uit Polen, aan een baan in Nederland. Het is een hele dynamische functie: ik zit veel aan de telefoon, probeer onze openstaande vacatures makkelijk vindbaar te maken op social media, maar ontvang ook uitzendkrachten die aankomen uit Polen bijvoorbeeld.

Ik werf daarnaast actief voor specifieke vacatures die we open hebben staan bij onze opdrachtgevers. Dat kan zijn op social media of via Nederlandse of Poolse vacaturewebsites. Wij plaatsen vooral veel personeel in de recyclingbranche, in de afvalverwerking, maar ook in de metaalsector, bouw en groensector.

Soms solliciteert iemand op een bepaalde functie, maar schat ik zelf in dat iemand méér in z’n mars heeft. Dan kan ik hem/haar in overleg voorstellen bij een opdrachtgever. Soms vindt het daadwerkelijke sollicitatiegesprek telefonisch plaats, maar soms ook bij ons op kantoor. Dat laatste heb ik eigenlijk liever, omdat je dan echt ziet hoe iemand is en in wat voor functie iemand past.”

Hoe is het om arbeidsmigranten te werven?
“Door mijn Poolse moedertaal is het voor mij makkelijk om Poolse uitzendkrachten te werven, we hebben geen taalbarrière. Maar toch is het voor iemand een hele stap om te werken in een ander land. Zo iemand weet niet goed wat hem/haar te wachten staat, dus is toch altijd gespannen. Wij proberen zoveel mogelijk voor onze mensen te regelen in Nederland, zoals huisvesting, zorgverzekering, BSN nummer etc. We proberen ze echter ook te stimuleren om zelf dingen te ondernemen, zoals bijvoorbeeld naar de bank gaan. Juist daardoor ontwikkel je je en leer je leven in Nederland, zodat het als een thuis wordt.”

Hoe help jij werkzoekenden aan een baan?
“Tijdens een sollicitatiegesprek probeer ik er zo goed mogelijk achter te komen wat iemand precies wil en verwacht van een baan in Nederland, zodat ik hem/haar bij de juiste opdrachtgever kan plaatsen. Wil je veel uren werken of juist niet, wil je in ploegendienst werken of juist niet, heb je in Polen opleidingen gevolgd?

Nadat de officiële documenten, zoals contracten, (online) zijn getekend vertrekt de uitzendkracht naar zijn/haar verblijfplaats in Nederland. In sommige gevallen hebben wij deze geregeld; dan maken de huisgenoten hem/haar wegwijs. Ik bel vaak nog even of ze alles weten voor hun eerste werkdag, maar vaak loopt dit goed. Ook daarna houden we regelmatig contact.”

Wat zijn de voordelen om voor een uitzendbureau als Groene Hart Service te werken?
“Persoonlijk contact en een stabiele basis bieden staan bij Groene Hart Service centraal. We bieden onze uitzendkrachten werk voor langere tijd met daarbij de mogelijkheid om te groeien, de Nederlandse taal te leren etc. Daarnaast het regelen van huisvesting, zorgverzekering, en bijvoorbeeld hulp met vertalen bij een doktersbezoek zijn denk ik grote voordelen. We proberen mensen echt te helpen hier iets op te bouwen.”

Wat vind je belangrijk in je werk?
“Betrouwbaarheid. Afspraken nakomen, netjes terugbellen en contact houden zorgen ervoor dat we een betrouwbare werkgever zijn. Daarnaast vind ik geduld heel belangrijk. Uitzendkrachten waarmee ik te maken heb zijn onbekend met Nederland en met het werk hier. Ze vragen soms 3 keer hetzelfde, maar dat is heel normaal. We proberen altijd de tijd te nemen om vragen te beantwoorden.”

Nog iets dat je wilt delen Klaudia?
“Ja natuurlijk. Mijn collega’s zijn continu op zoek naar nieuwe kansen en nieuwe opdrachtgevers. Dus bedrijven die geïnteresseerd zijn vraag ik om eens een kijkje op de website te nemen en contact op te nemen. Ik kijk ernaar uit om nieuwe personeelsaanvragen in te vullen!”

W: www.groenehartservice.nl/pl
E: praca@groenehartservice.nl

Over Klaudia
Klaudia (22) woont nu bijna 2 jaar in Utrecht. Daarvoor woonde ze in Polen, in Warschau. Sinds haar komst naar Nederland werkt ze als recruiter bij Groene Hart Service, op de Poolse afdeling in Nieuwegein.

“Ik wilde graag buiten Polen werken en de stap naar Nederland was het meest voor de hand liggend, omdat ik hier vrienden heb en ik mij hier ook heel goed met mijn Engelse taal kan redden. Inmiddels ben ik de Nederlandse taal ook redelijk vaardig!”